h

De Volksbank, van en voor iedereen

14 april 2015

De Volksbank, van en voor iedereen

Foto: SP

ROOD, jong in de SP stond dinsdagochtend Tussen Beide Markten met De Volksbank. Hier delen ze nep-aandelen uit aan belastingbetalende stadjers. De jonge SP’ers deden dit om een alternatief te tonen voor het huidige bankensysteem en de geplande beursgang van ABN Amro. ROOD woordvoerder Bart Maandag: “De samenleving staat op dit moment wel garant voor het overleven van de bank, maar heeft geen zeggenschap over de hoogte van salarissen, investeringskeuzes en de maatschappelijke rol van de bank. Dit moet democratischer, volgens ons in de vorm van een echte volksbank.”

Foto: SP

De SP stelt voor om ABN Amro om te vormen tot een volksbank. Hiermee willen de socialisten het vertrouwen terug in de financiële sector brengen. De enige aandeelhouder in een volksbank is immers het volk, het handelen van de bank dus vanuit het belang van de belastingbetaler. Maandag: “Banken moeten in dienst staan van het volk en niet meer kunnen gokken met het spaargeld van hun klanten om te hopen hun winst te verhogen. Ook levert een blijvende nationalisatie structureel rond de één miljard euro per jaar op, in plaats van een eenmalige koopsom.”

ROOD vindt het belachelijk dat een bank die van 24 miljard euro belastinggeld gekocht is weer wordt doorverkocht voor 15 miljard euro. “ABN Amro was een bank die ‘too big to fail’ was; haar private schuld werd via de nationalisatie omgezet in een collectieve schuld, een schuld voor de staat. Deze schuld gaf de afgelopen kabinetten een excuus om flink te bezuinigen op onder andere de sociale zekerheid en de zorg. “ROOD vindt dat ABN Amro haar winsten moet gebruiken om Nederland weer financieel op te bouwen, in plaats van dat ze de mensen opnieuw schaadt.”, aldus Maandag.

Reactie toevoegen

U bent hier