h

ROOD Groningen bindt de strijd aan met flexwerk

13 februari 2017

ROOD Groningen bindt de strijd aan met flexwerk

Foto: SP

Zaterdagochtend gingen jongeren van ROOD, Jong in de SP, de winkels in de Herestraat langs om met de werknemers daar over flexwerk te praten. Dit deden zij in het kader van een landelijke campagne van ROOD om de hoeveelheid flexcontracten te verminderen. Meer dan de helft van de jongere werknemers in Nederland heeft een onzeker contract en in totaal zijn er in Nederland bijna twee miljoen flexwerkers. Van hen heeft maar 15% uitzicht op een vaste baan, terwijl 80% dit zou willen.

Volgens de SP-jongeren worden jongeren zo de dupe van het neoliberale kabinetsbeleid en werkgevers maken hier gretig gebruik van. Werkzoekenden hebben vaak geen keuze en nemen tegen hun zin in flexwerk aan. Dit kan en moet anders, vindt ook SP-kandidaat-kamerlid Sandra Beckerman: “Flex is loonroof. Flexwerkers verdienen gemiddeld 38% minder dan vaste krachten. Steeds meer jongeren kunnen niet rondkomen. Een zekere toekomst opbouwen zit er zo niet in.” ROOD en de SP stellen voor om flexwerk duurder te maken dan vast werk.

Foto: SP

In het nieuwste rapport van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid worden de negatieve gevolgen van flexwerk aan het licht gebracht. Het lagere inkomen heeft niet alleen een financieel nadeel, maar heeft ook een negatieve invloed op de persoonlijke ontwikkeling en geestgesteldheid van jongeren. Erg blij zijn mensen met een flexcontract namelijk niet, sterker nog, het werkt zelfs “verlammend”.

Naast het duurder maken van flexwerk moet het jeugdloon volledig worden afgeschaft en moet het minimumloon met tien procent omhoog. ROOD-woordvoerder Rikus Brederveld: “Alleen zo kunnen we iedereen, jong of oud, zekerheid bieden. Tot die tijd trekken wij samen met jongeren ten strijde tegen flexgekken als Lodewijk Asscher!”

Reactie toevoegen

U bent hier