h

The Student Hotel ontvangt gouden hark voor graaigedrag

1 maart 2017

The Student Hotel ontvangt gouden hark voor graaigedrag

Foto: SP

Vanochtend reikten ROOD, jong in de SP, de Groninger Studentenbond en de Jonge Socialisten een gouden hark uit aan The Student Hotel. De jongerenorganisaties deden dit om het zogenoemde “graaigedrag” van The Student Hotel aan de kaak te stellen. The Student Hotel wordt door de gemeente tot studentenhuisvesting gerekend. De bewoners hebben echter minder rechten dan kamerbewoners die onder het puntensysteem vallen. Daardoor betalen jongeren meer dan 200 euro teveel voor een kamer. De jongerenorganisaties willen met hun actie de gemeente oproepen om The Student Hotel aan te pakken.

ROOD-woordvoerder Jildou de Jong: “The Student Hotel is een ontzettend rare constructie. Doordat ze onder het hotelrecht vallen kunnen ze bizar hoge prijzen vragen. Veel internationale studenten zijn hier de dupe van, omdat zij niet doorhebben waar ze precies voor tekenen. De gemeente zou haar verantwoordelijkheid moeten nemen en deze studenten beschermen tegen de graaiers van The Student Hotel!”

Foto: SP

Groningen is niet de enige stad die kampt met deze kwestie. Ruim twee weken geleden bepaalde de gemeenteraad in Leiden dat studentenhotels onder het huurrecht moeten vallen. De Groningse jongerenorganisaties willen in Groningen hetzelfde bereiken. Doordat The Student Hotel op dit moment nog onder het hotelrecht kan opereren, zijn ze niet gebonden aan de regels van het huurrecht en het puntensysteem. Hierdoor kan The Student Hotel ruim 200 euro meer vragen voor een kamer.

De GSb informeert studenten over hun rechten en plichten als huurder. Voorzitter Christiaan Brinkhuis: "Als een hotel wordt gerekend tot studentenhuisvesting ontstaat er rechtsongelijkheid op de kamermarkt. Een hotel kan zich immers aan soepeler regelingen houden dan corporaties en particulieren. Dat betekent dat rechten worden beschouwd als een optie en niet als zekerheid. De kamerprijs in The Student Hotel gaat al ver voorbij het gangbare maximum, dus een huurcontract moet toch echt wel het minimum zijn!"

Reactie toevoegen

U bent hier